Egy budapesti (pontosabban egy újpesti) panelház közös képviselőjeként találkoztam a Zöldi Állvány Kft.-vel, mivel állvány bérlés-re volt szükségünk. Több éves huzavona, lakógyűlés, utánjárás és járulékos beruházás után még pont sikerült megcsípnünk a panelprogram homlokzatszigetelési pályázatát. Sajnos nem minden épületünkre, de legalább egyre. Az épülettömb egy a 70-es években felhúzott temérdek sok panelház közül, egy ún. sávház, azaz a vékony típusú (kétfrontos keresztlakásokkal, világos lépcsőházzal), összesen 8 lépcsőházzal, tíz emelettel és 30 m fölötti épületmagassággal.

Állvány bérlés és építés

A panelszigetelési munkálatokra hamar meglettek a kivitelezők, de a felújítási munkákhoz szakszerű állvány bérlés, építés is kellett. A felújító cég vezetői a Zöldi Állvány Kft.-t ajánlották. Előzetes tájékozásként megnéztük a honlapjukat is, az ott bemutattak alapján korrekt csapatnak tűntek. És azok is. Az állványozási szakértők egy előzetes terepszemle során számos fontos tényezőre, szempontra hívták föl a figyelmünket. Például statikus mérnökkel statikai állványozási tervet kellett készíteni (amely 24 méter fölött kötelező), de emellett a 12 tonnás teherautóhoz behajtási engedélyt is kellett kérnünk. A felvonulási terület egy része önkormányzati tulajdonú, ez is növelte a költségeket. A földszinti lakók szép előkerteket alakítottak ki az épület körül, az állványozásnál erre is figyelni kellett. A jelentős magasság tetemes anyagmozgatással, így költségvonzattal is járt, amelyet részben ellensúlyozott, hogy viszonylag egyszerű felületet kellett felállványozni, az erkélyek nem okoztak gondot.

Természetesen megegyeztünk mindenben, elintéztük a járulékos ügyeket, végre kezdődhetett a munka! Az ún. keretes csőállvány a megbeszéltek szerinti módon és formában felépült, minden gond és baj nélkül kiszolgálta a hőszigetelési munkálatokat, majd következett a bontás és az elvonulás. Az említett kertecskék is megúszták a kalandot minimális sérülésekkel, ennél rosszabbra számítottunk. Mivel folyamatosan keressük, pályázzuk a megoldást a többi, általunk kezelt épületre, remélhetőleg azokon is lesznek majd szigetelések. Az állvány bérlésre és a hőszigetelésre biztos, hogy a már bevált szakértőket hívjuk. Weboldaluk: www.zoldiallvany.hu